Are MTG Proxies Legal? Buying, Printing, Selling, and Casual Use Explained

TLDR

MTG proxies are not all legally equivalent. A handwritten basic land used as a private playtest card presents a very different issue from a commercially sold reproduction designed to look authentic. Personal casual use is generally treated more permissively by Wizards, but that policy is not a legal license to copy artwork, card text, frames, logos, or other protected material. Selling or representing unofficial cards as genuine introduces substantially greater copyright, trademark, fraud, and counterfeiting risk.

Tournament legality is separate again: player-made proxies are not allowed in sanctioned Magic events, except that a Head Judge may issue an official tournament proxy in narrowly defined circumstances. Something can be banned by tournament policy without being criminally illegal to possess.

The word “proxy” covers several different things

Players use “proxy” for everything from Island-with-Shock-written-on-it to a professionally printed card reproducing official art and branding. Legal analysis depends on the actual object and conduct, not the label attached to it.

  • A playtest card is an obviously unofficial stand-in used to test a deck or play with an informed casual group.
  • A reproduction may copy official artwork, text, frames, symbols, or other expressive elements while still being disclosed as unofficial.
  • A counterfeit is made or circulated in a way that falsely presents it as authentic or is likely to mislead people about its origin.
  • A tournament proxy is a replacement issued by a Head Judge under the Magic Tournament Rules, not a player’s homemade card.

Wizards gives examples of playtest cards such as a basic land with another card’s name written on it or a printed slip placed in front of a land inside a sleeve. Its published position says it does not seek to police personal, non-commercial playtest cards outside sanctioned events. That makes transparent casual play the clearest low-friction use case, but it does not erase rights provided by copyright or trademark law.

Printing proxies for personal play

Printing a clearly labeled stand-in for a kitchen-table game is lower risk than producing a deceptive copy for sale, but “personal use” is not an automatic copyright exception. Under U.S. law, copyright owners hold exclusive rights that include reproducing protected works, preparing derivative works, and distributing copies. 17 U.S.C. § 106

A proxy that reproduces official illustration, expressive card text, or a substantial portion of the official visual design can therefore raise copyright questions. Writing a card name and essential game notes on a basic land avoids copying far more protected expression than downloading and printing a high-resolution scan of the complete card.

Fair use may apply in some disputes, but it is a case-specific legal analysis rather than a “one copy is always fine” rule. Courts consider the purpose and character of the use, the nature of the protected work, the amount used, and the effect on the potential market. The U.S. Copyright Office’s copyright-law guidance also emphasizes that there is no fixed percentage or number of words that automatically makes copying fair.

For a practical playtest workflow, make the card visibly unofficial, use only the information needed to test the deck, and avoid features intended to imitate an authentic printing. Our guide to what MTG proxies are and how players use them explains the production differences in more detail.

Buying proxies

Buying a playtest card is not automatically the same thing as knowingly buying a counterfeit. The practical risk depends on what the seller copied, how the product is branded, how it was represented, and whether it could deceive a later buyer or trader.

Before ordering, look for unambiguous language and design choices showing that the cards are unofficial. Avoid sellers advertising “indistinguishable” copies, fake authenticity features, or cards intended to pass inspection. Keep unofficial cards separate from authentic inventory, especially if you trade or sell cards later. A clear back, altered frame, prominent playtest label, or obviously different presentation reduces confusion much better than trusting everyone to remember which Underground Sea came from which box.

This distinction matters even if your own plan is innocent. A realistic copy can leave your control, become mixed into a collection, and eventually be represented as genuine. Transparent production is not merely etiquette; it addresses the central problem of possible confusion.

Selling proxies carries greater legal risk

Selling copies introduces commercial distribution and increases the chance that copyright and trademark issues will matter. Reproducing protected art and other expressive content can implicate the copyright owner’s reproduction and distribution rights. Using Magic names, logos, set symbols, or similar branding commercially can also raise trademark questions when the use is likely to cause confusion, mistake, or deception.

Counterfeiting is narrower than ordinary proxy use. Federal criminal law addresses knowing trafficking in goods using counterfeit marks for commercial advantage or private financial gain; it is not a blanket criminal prohibition on every handwritten playtest card. The exact statutory definitions and required elements are available in 18 U.S.C. § 2320.

The safest practical rule is simple: do not sell, trade, or describe an unofficial card as authentic. Do not reproduce authentication or security features, and do not build a product around confusingly authentic presentation. Calling a card a “proxy” in a listing does not necessarily cure unauthorized copying or misleading design elsewhere in the product.

Casual play and tournament legality are different questions

Wizards says its proxy policy governs sanctioned events and does not seek to police personal, non-commercial playtest cards used outside those events, including play in a game store. Your store, Commander pod, Cube group, or unsanctioned organizer can still set its own participation rules. Ask before shuffling up rather than unveiling a fully proxied deck as a surprise social experiment.

For sanctioned events, the current Magic Tournament Rules require genuine, regulation-sized Magic cards that have been publicly released by Wizards. Cards outside the rules’ definition of Authorized Game Cards are prohibited. A Head Judge may create a tournament proxy in limited situations, including certain cases involving cards damaged or excessively worn during the event. Players cannot simply bring their own tournament proxies. The official Magic Tournament Rules provide the controlling event policy.

That restriction answers “Can I play this here?” It does not, by itself, answer “Have I committed a crime?” See our detailed guide to proxies in sanctioned and casual MTG events for the event-policy side of the question.

A lower-risk playtest checklist

  • Make every proxy readily identifiable as unofficial without requiring close inspection.
  • Prefer handwritten cards or minimal-information inserts when full official presentation is unnecessary.
  • Do not reproduce or imitate authentication and security features.
  • Tell the playgroup or event organizer what you are using before play begins.
  • Keep proxies separate from cards intended for sale or trade.
  • Never advertise, sell, trade, or otherwise represent a proxy as an authentic Magic card.
  • Check the organizer’s rules independently of the legal question.

For deck testing, readability and consistency matter more than visual imitation. A sleeve insert that clearly communicates card name, mana cost, types, and relevant rules information can do the job without pretending to be a collectible. If the goal is Commander testing, build proxies around useful gameplay information rather than how closely they resemble retail cards.

The practical answer

So, are proxies illegal? Not categorically. An obviously unofficial card used privately for transparent, non-commercial playtesting is not the same as a counterfeit sold as genuine. Nevertheless, copying protected artwork and other card expression can raise copyright issues even when no deception is intended, while commercial use of confusing branding can add trademark concerns.

Before printing, decide what information your test card genuinely needs. Strip away unnecessary official artwork and branding, mark the result clearly as a playtest card, and confirm that everyone at the table accepts it. That produces a more useful testing tool and keeps considerably more distance between your deck experiment and the legal problems associated with deceptive reproductions.

References

  1. On Proxies, Policy, and Communication | MAGIC: THE GATHERING
  2. 17 U.S.C. § 106: Exclusive rights in copyrighted works
  3. Chapter 1 – Circular 92 | U.S. Copyright Office
  4. 17 U.S.C. § 501: Infringement of copyright
  5. uscode.house.gov
  6. 18 U.S.C. § 2320: Trafficking in counterfeit goods or services
  7. MAGIC: THE GATHERING® TOURNAMENT RULES

Scroll to Top